„Czyste mięso” w mediach

5 września 2018, 7.55, „Pytanie na śniadanie” TVP 2, 4 września 2018, 21.05, „Klub trójki”, radiowa Trójka, RDC, Podcast audycji

Zapraszamy do oglądania „Pytania na śniadanie” w TVP2. Jednym z tematów programu będzie wydana przez nas książka Czyste mięso Paula Shapiro. O naszej książce opowie Dariusz Gzyra, publicysta, doktorant w Instytucie Filozofii i Socjologii Uniwersytetu Pedagogicznego im. KEN w Krakowie. Historia dzieje się na naszych oczach: odkryto sposób na wytwarzanie wystarczającej ilości jedzenia dla wciąż rosnącej ludzkiej populacji.

Zapraszamy do słuchania radiowej Trójki. „Legendarny brytyjski premier mówił: ”To nowe pożywienie będzie praktycznie nieodróżnialne od produktów naturalnych, a zmiany będą zachodzić na tyle stopniowo, że wymkną sie obserwacji„.

Słowa te znalazły się w eseju „Fifty Years Hence” („Za pięćdziesiąt lat”). Czy będziemy patrzeć na dzisiejsze fermy przemysłowej hodowli zwierząt z podobnym przerażeniem i niedowierzaniem, z jakimi dziś patrzymy na niewolnictwo? I czy drogą do tej przemiany jest przemysłowe rolnictwo komórkowe, czyli hodowla nie zwierząt tylko mięsa z ich komórek?„

Gośćmi Trójki będą redaktor opublikowanej właśnie książki Paula Shapiro „Czyste mięso” Adam Pluszka oraz Maciej Otrębski (Otwarte Klatki i kampania Roślinnie Jemy).

Zapraszamy do wysłuchania audycji w RDC, w której gościem Łukasza Bożyckiego był Maciej Otrębski, prezes stowarzyszenia „Otwarte klatki”. Rozmowa poświęcona była książce Paula Shapiro Czyste mięso. Czy można zrewolucjonizować świat?

http://www.rdc.pl/podcast/animalista-o-ksiazce-czyste-mieso/